ANAÇ’TA ilk şirketler açıldı!26.05.2016
 ANAÇ’TA ilk şirketler açıldı!

Anadolu Üniversitesi ANAÇ Ön Kuluçka Merklezi’nde BİGG-ANAÇ Teknogirişim Programı’na katılarak 150 bin TL değerinde "TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği" almaya hak kazanan girişimcilerin şirketlerinin açılış töreni, ARİNKOM TTO tarafından kurulan ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi’nde, 24 Mayıs Salı günü gerçekleştirildi.

BİGG-ANAÇ Teknogirişim Programı kapsamında yaptıkları, “Akıllı Süspansiyon Elemanları” projesi ile Hasan Kasım, “Dinamik Üretim Çizelgeleme Yapay Zeka Sistemi (DÜPUS)” projesi ile Onur Bilge, “Kendi Kendine Dengede Durabilen (self-balance) Eğitim Amaçlı Deneysel Robot Seti Geliştirme” projesi ile Özgür Alpan, “Tavuk Tüyünden Elde Edilen Keratin Proteinleri Plastikleştirilerek Antibakteriyel, Biyobozunur Doğal Ambalaj Malzemelerinin Üretilmesi” projesi ile Ayşegül Tuna, “Smart Quad: Kritik ve Tehlikeli Görevler İçin Özgün, Modüler ve Maliyet Etkin İHA Sistemleri” projesi ile Gökhan Göl ve “İnteraktif İşaret Dili” projesi ile Ahmet Faruk Aslan 150 bin TL destek aldılar ve projeleri doğrultusunda şirket kurulumlarını gerçekleştirdiler. Ayrıca destek alan girişimciler arasından Gökhan Göl ve Ayşegül Tuna'ya ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi’nde ofis imkânı sağlandı.

ARİNKOM TTO Tanıtım ve Etkinlikler Koordinatörü N. Sanem Moğulkoç moderatörlüğünde gerçekleştirilen törene Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal ve Anaç Ön Kuluçka Merkezi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Tosunoğlu da katıldı.

“Üniversite yönetimi olarak girişimcilik konusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi olarak girişimcilik ruhuna inanan ve bu ruhu destekleyen bir üniversite olmaktan, geçmişten günümüze mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı. “Girişimciliğin, özellikle ülkemiz koşullarındaki önemini tekrar etmeme gerek yok sanırım. Sadece ülkemiz için değil dünyada da istihdam sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığı ortada.” sözleriyle konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Gündoğan, girişimcilik alanındaki işsizlik sorununun, yeni işler yaratarak ve yeni girişimcilerin desteklenmesiyle çözüleceğini ifade etti. Prof. Dr. Naci Gündoğan, gerek öğrenciler gerekse öğretim elemanlarına destek olabilmek ve şehirde farkındalık yaratmak adına girişimcilik konusunda üniversite yönetimi olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirterek “TÜBİTAK kapsamındaki bu projede, böyle bir faaliyetin olması bizi mutlu ediyor. Bugün bunun meyvelerini toplamaya başladık. Geçtiğimiz yıl proje desteğini almaya hak kazandığımızda heyecanlandık ve hızla işe koyulup mekânsal eksiklerimizi tamamladık. ARİNKOM TTO ve ANAÇ’la birlikte faaliyetlerimiz hız kazandı.” dedi.

Seçtikleri girişimcilerin başarılarından dolayı mutluluk duyduklarını söyleyen Prof. Dr. Gündoğan, “Ben bu kapsamda özellikle katkı sunan öğretim üyelerimize, ARİNKOM TTO ve ANAÇ personelimize çok teşekkür ediyorum. Onlar canla başla bu konuda mücadele edip çalıştılar. Girişimcilik desteğini almaya hak kazanmış girişimcilerimizi de kutluyorum.” ifadelerini kullandı. Bu törenin bir anlamının da üniversitenin girişimcilik konusundaki faaliyetlerinde kararlı olduğunu göstermek ve yeni girişimcileri motive etmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gündoğan, “Ben inanıyorum ki bugün girişimcilik desteği almaya hak kazanan girişimcilerimiz ileride ülkemizde çok değerli iş adamları olacak, hizmet ve sanayi sektörüne çok ciddi katkılar sunup istihdam yaratacaklar. Bunların yanında da gençlerimize sadece iş olanağı olarak devlet kapısında sıra beklemek, sınava girmek dışında kendi işlerini oluşturup istihdam yaratmanın ne kadar önemli bir faaliyet olduğunu ispat etmiş olacak.” dedi. Prof. Dr. Naci Gündoğan, emek veren herkesi kutladı ve girişimcilere iş hayatında başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Anadolu Üniversitesi’nden %60’lık başarı

Anaç Ön Kuluçka Merkezi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Tosunoğlu, başarılarından dolayı mutlu olduğunu söyleyerek “TÜBİTAK teknogirişim desteği alan Türkiye’deki 17 kuruluştan birisi olarak bu sürece geçen yaz başladık. Açtığımız yarışmaya 40 girişimci başvurdu ve 20 girişimci adayımızı seçtik. Daha sonra onları bir sürece tabi tuttuk ve sonrasında yine bir eleme yaparak 10 girişimcimizi de TÜBİTAK panellerine gönderdik. Bu 10 girişimcimizden 6'sı şu anda 150 bin TL’lik hibe desteğini almaya hak kazanarak şirketlerini kurdular.” dedi. Kazandıkları destekle önemli bir başarı elde ettiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Tosunoğlu, “17 kuruluş içerisinde % 60 başarı ile ikinci sırada yer aldık. Bir önceki yıldaki başarıya göre birinci sırada yer aldık. TÜBİTAK panellerinde alınan değerlendirmeli notlarda da yine üst sıradalardayız.” sözlerini söyledi. Desteklerinden dolayı üniversite yönetimine teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Tosunoğlu, “Bunların hepsini yaparken uygun bir ortam gerekiyordu, bunu da üniversite yönetimimiz bize sağladı. Hem mekânsal hem de bütün destekleriyle bizim rahat çalışacağımız bir ortam sağladılar ve böylece bu başarıyı elde ettik. Ben, tüm girişimcilerimize iş yaşamlarında başarılar diliyorum, çalışma arkadaşlarıma ve üniversite yönetimimize teşekkür ediyorum.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Açılış konuşmalarının ardından başarı kazanan girişimcilere ödülleri verildi ve ofis imkânı sağlanan girişimcilerin ofislerinin açılış töreni gerçekleştirildi.